2019. szeptember 27. –Rontásfeloldás és ördögűzés Erdélyben és Oroszországban

A Szergijev Poszádban (Zágorszk) található Szentháromság – Szergij kolostor Keresztelő Szent János kaputemplomában a 90-es évek elejétől rendszeresen zajlanak exorcizmusok, amelyekre az ország legtávolabbi pontjairól is érkeznek zarándokok. A résztvevők közt igen ritkán láthatunk olyan embereket, akik a megszállottság jeleit mutatják. Gondjaik, bajaik a lehető legváltozatosabbak, de minden esetben feltételezhető, hogy talán démonikus (vagy ördögi) eredetűek. A karizmatikus atya, a szent hely, Szent Szergij maradványai mind olyan kontextust teremtenek, amelyben megtörténhet a csoda.

Az erdélyi Mezőségen, Füzesmikolán van egy volt görög katolikus, ma ortodox kegyhely, amely könnyező Mária ikonjáról és a hozzá fűződő csodás gyógyulásokról lett híres. A kegyhelyet Nagyboldogasszony napi búcsúkor 30 – 40 000 zarándok keresi fel, de év közben is folyamatosan érkeznek zarándokok. Legtöbben a péntek esti rontásfeloldozó imákon, valamint az utánuk következő maslu (szent kenet) szertartásokon vesznek részt. Ide néha megszállottnak ítélt személyeket is hoznak, hiszen egzorcizmusokat is felolvasnak a szerzetespapok. A résztvevők többsége azonban nem megszállott, hanem valamilyen bajba jutott ember.

Az előadás a szertartásokat, kontextusukat és ezek következményeit elemzi, illetve hasonlítja össze. Míg Moszkvában az egzorcizmusra sokszor hitetlen bajbajutottakat visznek el barátaik, és a legjellegzetesebb következmény a megtérés lesz, Mezőségen az a legérdekesebb, ahogyan a román szomszédok, barátok segítik a református magyar lakosokat abban, hogy máshol megoldásra nem lelő bajaikkal ortodox papokhoz, szerzetespapokhoz forduljanak.

Az esemény Facebook-oldala

Előadónkról itt olvashatnak bővebben

Rontásűzés Erdélyben