Baktériumok kimutatása gyors lézeres módszerrel – beszámoló

A Bajai Honpolgár-estek 2019. évi utolsó alkalmán természettudományos téma került terítékre. Dr. Valkai Sándor egy kollégáival közösen kifejlesztett eszközt illetve technológiát ismertetett, mellyel a hagyományos metódusnál lényegesen gyorsabban lehet baktériumokat kimutatni, helyhez kötöttség nélkül.

Az általánosan elterjedt módszer a baktériumok kimutatására azok tenyésztése, de az egyrészt akár egy napot is igénybe vehet, továbbá költséges laboratóriumi felszerelés kell hozzá. Mindkét vizsgálathoz szükségesek egyes baktériumfajtákhoz kapcsolódó antitestek is. Az itt ismertetett megoldás percekre csökkenti a várakozási időt, maga az eszköz pedig könnyen hordozható.

Az előadó szemléletes képekkel és videókkal bevezette a hallgatóságot a lézertechnológia alapjaiba, amely az új eljárás alapját is képezi. Az ennek során alkalmazott eszköz a Mach-Zehnder kutatópáros nevéhez fűződő interferométer módosított változata: ebben az esetben a monokromatikus fény törését integrált optikai berendezéssel vizsgálják. A baktériumok jelenlétére az enaneszcens fény visszaverődéséből lehet következtetni.

A Valkai által bemutatott módszert ma már szabadalom védi, egy elektronikai eszközökkel foglalkozó cég pedig kereskedelmi terméket szeretne belőle előállítani.