Dinoszaurusz-kutatás a Bakonytól Patagóniáig – beszámoló

Szinte minden gyermeknek van olyan életkszakasza, amikor rajong a dinoszauruszokért, és van, akinél ez a felnőttkorig megmarad. Azonban igen ritka, hogy valakinek hivatásává váljon az őslények kutatási, mint Dr. Ősi Attilának, az ELTE TTK oktatójának, aki március 10-én este kimondottan nagy érdeklődéssel övezett előadást tartott.

A dinoszaurusz fogalmat az 1830-as években kezdték el használni, de hosszú ideig nem találtak ilyen leletet Magyarországon. Az első magyar – egészen pontosan erdélyi – dinoszauruszlelet báró Nopcsa Ferenc nevéhez fűződik, aki egy hétköznapi séta közben bukkant ismeretlen csontokra. Nopcsa a bécsi Theresianum hallgatójaként bemutatta egy professzorának a leletet, aki nagy lelkesedéssel fogadta. Mivel a kilátásba helyezett expedíció elmaradt, Nopcsa Ferenc maga tanulta ki az őslénykutatás tudományát. Az általa felfedezett dinoszaurusz a Magyarosaurus dacus nevet kapta.

Ezt követően csaknem egy évszázad telt el a dinoszauruszok módszeres hazai kutatásáig. Európában aránylag kevés lelet található, mivel az őslények korában zömmel szigetvilág volt a helyén. Hogy mégis sikerült gazdag lelőhelyre találni a Bakonyban, az az ipari bauxitkitermelésnek köszönhető. Más szempontból persze nem volt ez örvendetes, hiszen Iharkút lakóinak ezért kellett elhagyni lakhelyüket. A hátrahagyott bányavágatok betemetése helyett azonban a hazai kutatóknak sikerült megegyezésre jutni a kitermelőkkel, hogy azokat szabadon hagyják, egyes helyeken letisztítsák. Az így hozzáférhetővé vált talajrétegek beváltották reményeiket és számos dinoszaurusz- és egyéb őslénylelet került napvilágra.

A legismertebb közülük a Hungarosaurus, de megtalálhatók itt sok egyéb mellett Ankylosaurus, őskrokodil, vagy épp Pterosaurus-fosszíliák is. Ezeket egy ősi folyó üledéke konzerválta évmilliókra. Ősi Attila bemutatta, hogyan zajlik le a rendkívül aprólékos és időigényes feltárás, valamint bevezetett a használt technikákba is, a kalapácstól a 3D modellezéstől a CT alkalmazásáig.

Prezentációját követően az előadó valódi illetve részben másolt leleteket mutatott be a közönségnek, különösen nagy örömet okozva annak fiatalabb tagjainak.