Dr. Székely Melinda

Székely Melinda ókortörténész, a Szegedi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszékének tanszékvezető docense. Kutatási területe a császárkori Római Birodalom társadalom-, gazdaság- és kultúrtörténete. Több könyve és számos tanulmánya jelent meg a római császárkor különböző aspektusait vizsgálva. A korszak több fontos latin nyelvű művét fordította magyar nyelvre. Az utóbbi években érdeklődése a római társadalom többségét alkotó, de a tásrsadalomban és a történetírásban is háttérbe szorított társadalmi csoportok, elsősorban a római nők helyzete felé fordult.

Főbb munkái: Sevillai Izidor: A gótok, vandálok és szvévek története. Szeged, 1998, bővített változat: 2008 (fordítás, jegyzetek, bevezető tanulmány), Kereskedelem Róma és India között.

Szeged, 2008, Pacatus dicsőítő beszéde Theodosius császárhoz. Budapest, 2019 (fordítás, jegyzetek, bevezető tanulmány).

Szerkesztések: Késő római szöveggyűjtemény. Szeged 2013, (Illés Imre Áronnal), „Nehéz is asszonynak újszerű dicséreteket szerezni” női szerepek az ó- és középkorban. Acta Antiqua et Archaeologica, Supplementum XV. (2020), Lányok, asszonyok, istennők. Női identitás, női életutak az antikvitásban. Acta Antiqua et Archaeologica, Supplementum XVI. (2022) (Dávid Nórával).