„Katona lettem, mert úgy szem előtt voltam”

Latinovits-kastélyok és kúriák a Bácskában

Környékünk egyik meghatározó nemesi családja volt a Latinovits família. A Marosvásárhelyről származó irodalomtörténész, Balázs Ildikó az egyik mai leszármazottal, Latinovits Ödön Gézával bejárta a családhoz tartozó emlékhelyeket Baja környékén, és riportjában leírta, mit látott.

 

 

Érdekességek a Latinovits családról:

A Latinovits család neve a latin származást igazolja, ám ők dalmatáknak vallják magukat, akiket olykor összemosnak a bunyevácokkal. Bács megyébe a 17. század végén költöztek, a török elöl kerestek menedéket. Első ősük, a dalmáciai Latinovits Tádé Baján telepedett le fiaival, Dániellel és Istvánnal. Minden bizonnyal katona lehetett, és részt vett a zentai csatában (1697). Nemesi rangra 1719-ben emelkedtek. A határőrség megszűntével a család polgári életmódra tért át, és gazdasággal kezdett foglalkozni. A Baja környékén fekvő óriási pusztákon – Legyen, Madaras, Borsód – vett bérbe területeket, s mikor a királyi kincstár a nagymértékű pusztákat áruba bocsájtotta, megszerezték a tulajdonjogot.

A család mindenkor gondot fordított levéltárának megőrzésére, irataikat Baján őrizték, s mivel azok kezdettől fogva közös családi tulajdont képeztek, gyakran megtörtént, hogy a családtagok egyes iratcsomókat a levéltárból kiemeltek, vissza nem szolgáltatták. Így a levéltár nagy tartalma mellett több fontos irat (pl. az eredeti nemeslevél) hiányzik. 1834-ben a levéltár kezelésére külön egyezséget kötöttek, melynek értelme szerint abba a család szeniorjainak engedelme nélkül senki be nem léphetett. A levéltári anyagot rendezték, majd, mint örök letéteményt, 1899. év elején a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezték el. Jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár levéltárában P-448 fond jegyzék szám alatt található a Latinovits család, és hozzávetőleg 75 iratot tartalmaz.

A nemzetségi címer a 18. század heraldikájának szellemében: pajzs kék mezejében arany oroszlán vörös zászlót lobogtat, a pajzssisak feletti nemesi koronán egy páncélos magyar ruhás, kék-vörös tollas sisakú vitéz emelkedik ki a kardjával átszúrt török fejet tart.