Városunk díszpolgára, dr. Abonyi József 100 éves

Városunk díszpolgára, dr. Abonyi József 100 éves

Ebben a hónapban ünnepli 100. születésnapját Baja Város Díszpolgára, városunk évtizedek óta köztiszteletnek örvendő személyisége, DR. ABONYI JÓZSEF ny. tüdőgyógyász főorvos, aki korábban éveken át lapunknak is szerzője és többször interjúalanya is volt. Ebből az alkalomból szerkesztőségünk az alábbi összeállítással tiszteleg a jeles évforduló előtt. Más körülmények között a születésnapot alighanem nagyszabású ünnepség is kísérné a szakma, a városvezetés és az alma mater képviselőinek jelenlétében, ám erre a jelenlegi járványos helyzetben nincs lehetőség. Így a város nevében NYIRATI KLÁRA polgármester asszony, míg az egykor a főorvos úr kezdeményezésére létrejött és éveken át vezetett Bélás Baráti Kör részéről SZARVAS MIKLÓS elnök itt köszönti az ünnepeltet, akiről tömör életrajzi összefoglalót is olvashatnak.

Összeállította: Dr. Szarka Ildikó

Kedves dr. Abonyi József Főorvos Úr! Baja város polgármestereként az a megtisztelő szerep jutott nekem, hogy köszönthetem Önt a 100. születésnapján. Ön lehet mindannyiunk példaképe: Ön, aki a háború előtt született, részt vett a tuberkulózis felszámolásában, BCG- oltások bevezetésében és a tüdőszűrő vizsgálatok megszervezésében. Számos kitüntetésben részesült, emelte és öregbítette Baja hírnevét. Engedje meg, hogy magam és minden bajai polgár nevében kifejezzem legmélyebb tiszteletem és gratulációmat az Ön születésnapjához. Kívánok további, jó egészségben töltött hosszú éveket!” (Nyirati Klára – Baja város polgármestere)

Az elmúlt években rendszeresen megemlékeztünk, a Bélás Baráti Kör első elnökének évfordulós ünnepeiről. 2018-ban tartottuk a 80 éves érettségi találkozóját, amikor a gimnázium vezetősége, tanulói és a Baráti Kör meghitt ünnepség keretében köszöntötték a főorvos urat. 2019-ben otthonában ünnepeltük a 99. születésnapját. Most, hogy a 100. születésnapján nem tudjuk személyesen köszönteni, a Bajai Honpolgár sorain keresztül kívánjuk, hogy a továbbiakban is kitűnő fizikai és szellemi állapotban, tevékenyen éljen! A gimnázium iránt érzett tisztelete és szeretete példa a fiatalabb nemzedékek számára.” (Szarvas Miklós – a III. Béla Gimnázium Baráti Köre elnöke)

Dr. Abonyi József 1920. május 14-én, Baján született Pákolitz József néven, a név magyarosítását a kor elvárásai szerint gimnáziumi igazgatója kezdeményezésére tette meg. A 18. században Magyarországra telepített sváb ősöktől származik, apja könyvkötő iparos volt.

Az egyetemi éveket leszámítva egész életét városunkban töltötte. 1938-ban érettségizett a Ciszterci Rend Bajai III. Béla Reálgimnáziumában. Diplomáját 1944 júniusában kapta meg a Budapesti Pázmány Péter Egyetem Orvostudományi Karán, és két nap múlva dolgozni kezdett a Bajai Kórház Belgyógyászati és Járványügyi Osztályán. 1948-ban Budapesten prof. Haynal Imrénél belgyógyászatból szakvizsgát tett. A tuberkulózis elleni hatékony küzdelem céljából azonban arra kérték, hogy a tüdőgyógyászatra specializálódjon. Ehhez a bajai tüdőosztályon, a budapesti tüdőklinikán és az Országos Korányi Intézetben végzett szakmai és elméleti gyakorlatot, majd 1950 decemberében „gümőkóros betegségek” témakörben szakvizsgát szerzett.

Csaknem 40 évig, 1951. január 1-től 1989 decemberéig vezette a Bajai Tüdőbeteg-gondozó Intézetet, majd 1994-ig nyugdíjasként részmunkaidőben dolgozott tovább. 1995-2006 között több alkalommal vállalt hosszabb-rövidebb ideig helyettesítést. Munkássága alatt történt meg a járványügyi szempontból népbetegségnek számító tuberkulózis felszámolása. A gümőkóros betegek gyógyítása, a fertőző források felkutatása, a BCG-oltások bevezetése, a tüdőszűrő vizsgálatok megszervezése volt a feladata. A lakosság széles rétegeit érintő ernyőképszűrés területünkön 1957-ben valósult meg. Ennek eredményeként a 60-as évek második felére a tbc népbetegség jellege megszűnt, már csak egyedi esetek fordultak elő. Ezt követően alakult át a „gümőkór-gyógyítás” pulmonológiává, azaz valamennyi tüdőbetegség – asztma, idült hörghurut, tüdődaganat – kezelését, gondozását a tüdőgyógyászok vették át. A főorvos úrnak mindkét feladatban óriási érdemei voltak; Baja és vonzáskörzetének járványügyi mutatói jobbak voltak az országos átlagnál.

Az 1970-es években a Vízügyi Igazgatóság zenekarában hegedült, számos hangversenyt adtak, neves előadóművészeknek koncerteket szerveztek a város zenei életének felpezsdítésére. Bár néhány éve hangszeren már nem játszik, zenei műveltsége nagyon széles körű: az interneten naponta kiváló művészek, zenekarok felvételeit hallgatja.

1989 októberében néhány osztálytársával, az 1938-ban végzett öregdiákokkal megalapították a Bélás Baráti Kört, melynek 5 éven át első elnöke, majd sokáig vezetőségi tagja volt. A Baráti Kör alapítói volt osztályfőnökük, Gondán Felicián emlékére díjat hoztak létre, amelyet az adott tanévben legkiemelkedőbb gyakorlati nyelvi teljesítményt mutató bélás diák kaphat meg.

A Bajai Kórház millenniumi évkönyvében a II. világháború alatti és utáni korszak eseményeit ő írta meg. A Bajai Honpolgárban is többször publikált, elsősorban kórháztörténeti cikkeket jegyzett. 1988-ban Baja Városért díjat, majd 2007 decemberében Baja Város Díszpolgára címet kapott. Szakmai munkáját 1986-ban Munka Érdemrenddel, 1989-ben Kiváló Orvos címmel, majd a 2010 októberben Baján tartott országos tüdőgyógyász értekezleten a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Schweiger Ottó-emlékéremmel ismerte el.

Rendkívüli adottságokkal rendelkezik, a mai napig rendszeresen olvas hazai és nemzetközi szakirodalmat, szépirodalmat és hallgat klasszikus zenét. Emellett szenvedélyes bridzsjátékos, naponta több órán át az interneten kapcsolódik be a játékba, korábban évekig versenyekre is járt. A főorvos úr a háború előtt született, klasszikus értelemben vett „igazi úriemberek” egyik utolsó képviselője. Széleskörű általános műveltséggel, humánummal rendelkező orvos, akit mind kollégái, utódai, mind volt betegei mélységesen tisztelnek, szeretnek. Isten éltesse körünkben sokáig jó egészségben!