A Citadella-hadművelet

A Citadella-hadművelet

80 éve zajlott a kurszki csata (1.rész)

1943. július 4–13. között zajlott az ún. Citadella-hadművelet, mely a közismertebb néven kurszki csatasorozatnak volt az első állomása. Ebben az épp 80 évvel ezelőtt lezajlott katonai akcióban a német haderő megpróbálta a hadászati kezdeményezést megragadni a keleti fronton, és ezt követően meginduló szovjet támadássorozat augusztus 23-án zárta le ezt a hadműveletet. Számos hadtörténészt ezt az ütközetet tekinti a második világháború döntő fordulatának a keleti fronton. Ebben az írásban az évforduló okán a német támadás (Citadella) okait, összetevőit, lefolyását és értékelését mutatjuk be.

Kenyeres Zsolt

1. Németország katonapolitikai és gazdasági helyzete 1943 tavaszán

A német haderő számára a sztálingrádi csata fordulópont volt. Megtörte ugyanis a Wehrmacht hitét abban, hogy a keleti fronton legyőzheti Szovjetuniót. Ráadásul egy teljes német hadsereg kapitulált, ami jelezte, hogy a Vörös Hadsereg – borzalmas veszteségek árán – elsajátítja a korszerű hadviselés eljárásait, bár harcászati szinten megmaradt a németek fölénye.

1943 tavaszán a német politikai és katonai vezetés minden reménye ellenére a keleti háborús hadszíntér – amely közel 3 millió katonát, a teljes német hadsereg 70 %-át kötött le – továbbra is nagy „húsdaráló maradt”. A keleti font második évében összesen 1,3 millió katonát vesztettek, akiket nem tudtak pótolni. A keleti (román, magyar, olasz) szövetségesek egyre kevésbé volt bevethetők. A szovjetek még több embert vesztettek, de tudták pótolni.

A cikk további része csak online előfizetőink számára hozzáférhető!

– Folytatjuk –