Hosszú kényszerszünet után erős nyárral indít a Rábl Színpad

Hosszú kényszerszünet után erős nyárral indít a Rábl Színpad

Dely Géza

Bár hónapok óta szinte tétlenkedésre ítélve múltak el felettünk is a napok, most, hogy látszik a fény a járványalagút végén, máris több programot is kínál színtársulatunk. Június közepén kamaradrámával mutatkozunk meg, amelyet a hó végén már egy fesztiválon is minősítünk, majd augusztusban élő zenés koncert és három tábor is szerepel a palettánkon.

De haladjunk időrendben! Janne Teller Semmi című regényéből készült már bábszínházi előadás – persze nem gyerekeknek –, és több feldolgozást élt meg nem csak külföldi vagy magyar társulatoknál, de már nálunk is láthatott belőle bemutatót a bajai közönség. A 2013-ban előadott regényadaptációnk alapja maga a könyv volt, mely több országban betiltott, máshol kötelező olvasmánnyá tett írás. A vitatottság oka talán, hogy bár mondanivalója, tanulsága nem teljesen új – hiszen ebből a szempontból roppant hasonló Golding A Legyek ura című művéhez – stílusában mégis keményebb. Fontos, hogy leginkább nyelvezete más, hiszen, ami a durvaságát illeti, nem hiszem, hogy felülmúlja az évtizedekkel előtti megfogalmazást. Az írónő szerint a stílus keménységére szükség van, hiszen a felnövő generációk ingerküszöbe meglehetősen kitolódott, máshol érintődnek meg ma a gyerekeink, mint annak idején mi vagy szüleink. Mégis egyaránt biztatok minden kis-, és nagykamaszt, fiatal felnőttet és szülőket a megtekintésre, hiszen valami olyan témát boncolgat a mű, amely közvetlenül érinti a fiatalokat, amivel nem csak nekik maguknak érdemes szembesülniük, de a szüleiknek is, hogy megértsék, miben vannak gyerekeik, mivel küzdenek, mi sodorja őket veszélybe.

A könyv története szerint tizenpár kiskamasz szüleik előtt titkolózva társuk lelki megmentésére sajátos akcióba kezd. Be kell bizonyítaniuk, hogy az életnek igenis van értelme, ezért megpróbálnak összegyűjteni mindent, ami fontos. Jó szándékuk azonban éppen ott csúszik el, ahol becsülendő lenne tenni akarásuk: a jót sem lehet kikényszeríteni. Ha valami már kötelező, sőt a nemes cél érdekében az erőszak is megengedhető, akkor elvész az ember. Merthogy tudjuk jól: a cél nem szentesíti az eszközt.

A bajai Rábl Színpad középiskolás csapata már másodszor fut neki ennek a regénynek. A mostani újrajátszást a szereplők érdeklődése és a tavalyi fesztivál zsűrijének kíváncsisága hívta életre. Tíz szereplő, kamaraszínpad, minimális díszletek, erős karakterek, mozgásszínházi elemek, kemény kérdések és megoldások jellemzik a 90 perces játékidőt. Az újrafeldolgozás valóban új eredményt hozott. Azt nem tudjuk, hogy jobbat-e, de mást! A szereplők egyike sem játszott a korábbi verzióban, a csapat nagy része szent lászlós, jelenlegi diák, de van tavaly elballagott, illetve két másik iskolából megszólított szereplőnk is. Várunk minden érdeklődőt a Szent László ÁMK dísztermébe június közepén, majd a bajai előadások tapasztalatait beépítve ezt a darabot visszük a Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválra minősítés céljából.

Tavaly már jártunk ezen a találkozón, akkor a Rém hangosan és irtó közel című kamaradrámánkkal neveztünk, amelyre akkor arany minősítést, fesztiváldíjat, vándordíjat, különdíjat és a legjobb főszereplőnek járó díjat is megkaptuk. Persze nem csak maga az eredmény a fontos, reméljük, idén is más csapatok bemutatkozásaival és a visszajelzésekkel, színházi élményekkel gazdagodva fogunk tudni hazajönni.

Augusztusban három nyári tábort is hirdetünk, hogy minden korosztály számára tudjunk nekik szóló, tehetséggondozó, kikapcsolódással egybekötött programokat biztosítani.

A legkisebbek (3-14 éves kor között) balett-táborba jelentkezhetnek (augusztus 2-7.), ahol korosztályi bontásban, több csoportban hódolhatnak a mozgás örömének, természetesen nem csak balett, de modern tánc, art jazz stílusokban is. A tábort Baros Eszter, a Rábl Táncszínház oktatója (színházi táncos, rekreációs sportszakember) vezeti. Eszter már az elmúlt két évben is megszervezte a tábort, és szerencsére az érdeklődés folyamatosan nő. Segítője idén is a táncszínház két tagja lesz: Bojás Alícia és Ördög Szimonetta.

A felső tagozatosokat Dudás Júlia (színész II., logopédus, pszichopedagógus) fogja össze, ők színjátékos témakörben szerveznek tábori keretek között fejlesztő órákat (augusztus 9-14.). A tematikában drámapedagógia, beszédművelés, színpadi mozgás, csapatépítés szerepel. Segítője Baros Eszter lesz, aki ebben a táborban is felelős a mozgásfejlesztésért.

A középiskolásoknak és főiskolásoknak, egyetemistáknak jómagam szervezek továbbképződési lehetőséget (augusztus 24-29.), egy színészmesterség-tábort, ahol idén a playback technikáé és beszédművelésé lesz a főszerep. Lázár Péter (előadóművész, színész, drámatanár), aki a vasvári színjátszó fesztiválon jutalmazta meg csapatunkat egy tréningajánlattal, vezeti majd a drámapedagógiai alapozást és beszédfejlesztést, Novák Gyöngyi és Flieber Ádám (mindketten gyakorlott playback játszók) a playback színházi tematikáért felelősek. A rögtönzések színháza nem annyira beszéddel, mint mozdulattal igyekszik átadni az élményt, mint ahogy a nevében is benne van, improvizáción alapul, és több játszó együttes munkája adja a végső, rövid színpadi képet.

Mindhárom tábor napközis jellegű, azaz reggeltől estig mennek a foglalkozások, de nincs közös bent alvás (ám, ha igény van erre, megoldható). A Szent László ÁMK díszterme és színpada lesz a helyszín, meleg ebéd ellátással. Jelentkezni lehet július 16-ig, a plakátokon található e-mail-címeken.

A nyarat augusztus 22-én (vasárnap) a Türr-kilátó mellett található Halászati Mini Skanzennél egy könnyed, szabadtéri élőzenés koncerttel zárjuk. Esténk a Könnyűzenei Piknik címet viseli, és helyi zenészekből álló kíséret mellett a Rábl Színpad énekesei adnak elő többnyire mai, modern, könnyűzenei slágerek feldolgozásából álló zenés estet, mialatt a kedves közönség a Baja Marketing Kft. jóvoltából borozgatva élvezheti a nyár egyik utolsó naplementéjét.

Miután kipróbáltuk magunkat a retro könnyűzene, a táncdalfesztiválok, a századfordulós sanzonok világában is, ezúttal olyan stílust kerestünk magunknak, amely új kihívásokat tartogat számunkra, amelyben megmutathatjuk egy másik oldalunkat is, mégis jól illeszkednek azon a művészeti elvekhez, témákhoz, amelyeket magunkénak érzünk. Reméljük, a közönség is több slágert ismerni fog, esetleg velünk énekel majd, mégis talál benne olyan kevéssé ismert dalt is, amelyekkel meglepetéseket okozhatunk neki. Vegyes válogatás ez, egészen a népi jellegű könnyűzenétől, a nemzeti érzületű témákon át a romantikus és könnyed, vidám számokig. Tartsanak velünk akkor is!

Aki velünk tart ezen a nyáron, biztosan változatos programot talál nálunk, dráma, koncert és táborok tekintetében is.