Tapintható, látható művek

Tapintható, látható művek

Szabó Áronnal művészeti oktatásról, a köztéri szobrászat jelenéről és jövőjéről

Szabó Áron szobrászművész jelenleg az Eötvös József Főiskola oktatója. 1984-ben született Baján, középiskolai éveit a Pécsi Művészeti Gimnáziumban töltötte, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát szobrász szakon. Ezt követően a bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában oktatott, majd a tanári pályát Pécsett folytatta. Tavaly nyáron tért vissza szülővárosába, ahol azóta szobrászként és művésztanárként tevékenykedik. Az eddigi munkáiról, doktori témaválasztásáról és a köztéri szoboralkotás kihívásairól, valamint az idén ősszel esedékes önálló kiállításáról kérdeztük, amelynek várhatóan az Eötvös József Kortárs Galéria ad majd otthont.

Szettele Katinka

Mennyi időt töltöttél Pécsett, és hogy jutottál arra, hogy hazatérj?

Négy évig voltam Pécsett, ugyanis 2017-ben kezdtem el ott tanítani a Művészeti Szakgimnáziumban, de a tavalyi év nyarán, mint említetted, visszaköltöztem, ugyanis felvételt nyertem a Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájába. Döntéshelyzet előtt álltam, mivel akkor már itt Baján, az Eötvös József Főiskolán is tanítottam, és a budapesti állomás már túl sok lett volna. Így elsősorban a három különböző helyszín és időbeosztás nehézsége miatt döntöttem úgy, hogy a pécsi tanítást befejezem, és csak a főiskolai munkámra és a doktori tanulmányaimra koncentrálok.

Mivel jár egy ilyen költözés egy szobrász esetében?

Mivel Pécsett nem tartottam fenn szobrászműhelyt, így sokkal egyszerűbben tudtam a költözést megvalósítani. Szerencsére nem kellett egy komplett műhelyt visszaköltöztetnem, mert azt itt Baján építettem ki, tehát az itt maradt. Persze ha a későbbiekben Pécsett maradok, akkor ott kellett volna egy műhelyt kialakítanom. De nem így alakult, helyette visszatértem Bajára, így ez a kérdés megoldódott.

Ráadásul nem először tértél vissza, hiszen az egyetem elvégzése után több évig Baján működtél.

Igen, előtte hét évig oktattam a Vizuális Iskolában. Rajzot, festést, mintázást tanítottam majdnem minden korosztály számára, az ovisoktól a felnőttekig.

Mennyire meghatározó Pécs az életedben?

A kötődésem tulajdonképp régre nyúlik vissza, hiszen négy évet töltöttem már szakközépiskolásként is a városban, így nagyon sok élmény és benyomás ért szakmai téren. Aztán később, már végzett szobrászként és tanárként visszakerülve nagyon más lett a viszonyom a városhoz. Másképp tudtam kapcsolódni az ottani kulturális lehetőségekhez, eseményekhez. Másrészt ez a négy év nem olyan sok, illetve ennek majdnem a fele a Covid-időszakra esett, ezért úgy igazán nem tudott beindulni ott a szakmai élet. De előtte nagyon izgalmas és pezsgő kulturális életet tapasztaltam Pécsett, amely számomra mindig is inspiráló, motiváló közeg volt.

Amivel Baja nehezen tudja felvenni a versenyt… Nem bántad meg, hogy hazajöttél?

Nem, mivel itt több szempontból is a helyemen érzem magam. A főiskolai munka azokat a kihívásokat hozta, amelyekre szükségem volt, és a városhoz is erősen kötődöm. Jól érzem magam ebben a kisvárosi környezetben, és fontos számomra a természet közelsége is. Másfelől, azért itt is vannak kulturális lehetőségek, és van lehetőség akár egy önálló kiállítás rendezésére is.

A cikk további része csak online előfizetőink számára hozzáférhető!