Hajagos Csaba

Hajagos Csaba történész-muzeológus, tudományos kutató, kulturális örökségvédelmi szakértő, a Kecskeméti Katona József Múzeum Történeti-Néprajzi Osztályának osztályvezetője.

2011-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán, történelem-esztétika-pedagógia szakon. A versenyszektorban tett közel két éves kitérőt követően a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának levéltáros tudományos munkatársaként dolgozott 2014-ig. Eközben a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kulturális örökség tanulmányok MA szakon tanult.

Jelenleg a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológusa, a Történeti-Néprajzi Osztályának osztályvezetője, emellett a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet Vidéktörténeti Kutatócsoportjának megbízott tudományos kutatója.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága „Oral History-projektjének” szakmai koordinációját is végezte, melynek keretében – az elmúlt másfél év alatt – munkatársaival közel 80 életinterjút rögzített a kommunista diktatúra negatívumait átélt személyekkel, kiemelt hangsúlyt fordítva Magyarország szovjet megszállására, a kényszermunkára történő elhurcolások feldolgozására.

2016. január 1-től a Kecskeméti Médiacentrum „Hírös Históriák” című történelmi magazinjának felelős szerkesztője, az Élő Emlékezet című ismeretterjesztő műsor szakértője. Kutatási területe az 1945 és 1990 közötti kommunista diktatúra és szocialista kor társadalom és politikatörténete, a magyar vidék szovjetizálásának körülményei a túlélők és az írott források tükrében.

A fenti témákban írt publikációi jelentek meg a Rubicon, az Agrártörténeti Szemle, a Honismeret című folyóiratokban, ismeretterjesztő cikkei a Kecskeméti Lapok egyes számaiban, szakmai tanulmányai pedig a Magyar Tudományos Akadémia BTK és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kiadványaiban. Számos kötet szerkesztője, lektora és szakértője, rendhagyó történelemóra sorozatot és tudományos ismeretterjesztő előadásokat tartott az ország egész területén.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetettje.