Magyar emlékek Itáliában – beszámoló

Kimerítő történelmi társasutazás részesei voltak 2020 őszének második Honpolgár-estjének látogatói. Dr. Csorba László Olaszország és Magyarország közös múltját felkészült idegenvezető módjára mutatta be tartományról tartományra.

Bár a jelenleg számon tartott mintegy 300 magyar vonatkozású itáliai történelmi emléket lehetetlen egy előadás keretében bemutatni, Csorba László mégis kísérletet tett egy megközelítőleg teljes kép átadására. A fotókkal gazdagon illusztrált prezentáció nézői választékos előadásmódnak és magas szintű szakmai színvonalnak lehettek tanúi.

Kossuth, Nagy Lajos, Gellért püspök, Ozorai Pipo, Márai Sándor, és a közös itáliai-magyar történelem számtalan jeles alakja felbukkant az est folyamán, de olyan kevéssé ismert hősökről is megemlékezhettek a jelenlévők, mint például Kiss József 1. világháborús pilóta, akinek temetésére olasz riválisa a frontvonalat átrepülve dobott koszorút, de említhetnénk Ihász Ihász Dánielt is, aki egyfajta Mikes Kelemen-i szerepet töltött be Kossuth Lajos mellett az itáliai száműzetés idején. Külön figyelmet kaptak a katonatemetők, ahol számos idegenben elhunyt magyar nyugszik.

A hallgatóság a tartalmas előadásból bőséges útravalót vihetett magával, és az bizonyosan maradandó élményt nyújtott nekik.