Hírhedett zenésze Bajának: az ismeretlen Dankó Gábor – 1. rész

Hírhedett zenésze Bajának: az ismeretlen Dankó Gábor – 1. rész

Dr. Petz Gábor

Nevét Baján utca őrzi. Az utókor emlékezetében azonban alakja elhalványodott, ma már alig tudunk róla valamit. A város monográfusának, dr. Rapcsányi Jakabnak köszönhető, hogy Dankó Gábor neve és egy-két vele kapcsolatos esemény fennmaradt. Ha személye egy későbbi írásban megjelenik, szinte kivétel nélkül a Rapcsányi néhány sora köszön vissza.

A Baja monográfia a város zenei kultúrájáról szóló részében az alábbi sokszor idézett adatokat tartalmazza: „A város legrégibb cigánydinasztiája a Vajda család volt. [. . .] Vajda Ferkó híres prímás, ugynevezett »uri cigány« volt; nagy vagyonnal rendelkezett. Leányát Dankó Gábor vette nőül, aki azidőben az országnak egyik legképzettebb és leghíresebb prímása volt. Zenekarával többször járt Oroszországban, Németországban és Franciaországban, majd Brazíliába ment körútra, ahol zenekarának öt tagjával együtt mocsárlázban pusztult el.” (Dr. Rapcsányi Jakab: Baja és Bács-Bodrog vármegye községei. Magyar városok monográfiája Bp. 1934. 268–269.)

A köztudat azonban nem őrizte volna meg még a prímás nevét sem, ha valamikor nem neveztek volna el róla egy utcát Baja istvánmegyei részén. Baja utcaneveiről eddig három kiadvány látott napvilágot: Paul Flach Die deutschen Gassennamen der Stadt Baja (1977), Richnovszky Andor – Koleszár Edit – Vass Erika: Baja utcanevei (1989) és Kővágó József: Baja város utcanevei (2011). Az első kettő arra sem utal, hogy Dankó bajai lett volna, személyéről egy-két Rapcsányi-adattöredéken kívül semmit nem közöl. Néhány sorával a harmadik kiadvány a legbővebb: a születési és a halálozási dátum ismeretlenségét kérdőjelekkel jelezve feltételezi Dankó bajai születését, amerikai működése kapcsán pedig két újságcikkre hivatkozik.

De mégis, mikor történhettetek az idézett események? Mikor élt a Vajda és a Dankó család? Hol és mikor született Dankó Gábor? Mikor történt a végzetes brazíliai utazás? A sok feledésbe merült kérdésre genealógiai kutatás és a korabeli újságcikkek adnak választ.

A cikk további része csak online előfizetőink számára hozzáférhető!