A vadgesztenyék másodvirágzása

A vadgesztenyék másodvirágzása

Nebojszki László

Folyóiratunk 2006. májusi számában Védendő védtelenek sorozatunk keretében mutattuk be a közönséges vadgesztenyét (ismert bokrétafa néven is is, latin elnevezése Aesculus hippocastanum). Major Máté akadémikus 1973-ban megjelent Egy gyermekkor és egy kisváros emléke című könyvében írt a Szent Antal utca egykori gesztenyefáiról, míg a Rapcsányi (Rapp) Jakab Baja és Bács-Bodrog vármegye községei című, 1934-ben készült monográfiájában Nagy András városi főépítész a Rókus utca bokrétafáiról fogalmazta meg gondolatait.

A városunk parkjaiban, udvarain és utcáinak szegélyén található mintegy félezer gesztenyefára immár három évtizede komoly veszély leselkedik. A szakemberek 1986-ban Albánia és Macedónia határvidékén figyeltek fel a vadgesztenye aknázómoly (Cameraria ohridella) lepkefajra, amely – valószínűleg mezőgazdasági terményekkel – Észak-Amerikából került Európába, majd 1993-ban bukkant fel Magyarországon. A lepke hernyója a fa levelének belsejében aknát rág, majd bebábozódik, végül előbújik a molylepke, amelynek a vegetációs időszakban jellemzően több nemzedéke fejlődik ki, és báb formájában telel át. (A rovarok károsnak minősíthető túlszaporodása elleni védekezés lehetőségeiről 1998. júliusi számunkban Nem várt faj a Kárpát-medencében: a vadgesztenye-aknázómoly közöltünk írást.) Következményként a levelek betegen lógnak, majd elszáradva lehullanak, és megjelenésük gyakran már augusztus végén a késő őszt idézi (a magtermés mennyisége is csökken).

Az őszi kellemes időjárás nyomán a lombozat nélküli fák ismét levelet hoznak, és másodszor is virágba borulnak. Ezt figyelhettük meg idén a Rókus utca jó néhány gesztenyefáján, de városunk más részein magasodóknál is. Azonban ez kimeríti-legyengíti a fákat, továbbá csökkenti ellenálló képességüket a következő évi molylepke-invázióval és más betegségekkel szemben.

Mindezek alapján különösen fontos az őszi lombhullás során a levelek összegyűjtése és megsemmisítése (a molylepke bábja ugyanis az avarban telel át), vegetációs időszakban pedig a vegyszeres beavatkozáshoz (permetezés, injektálásos módszer) segítség kérése a kertészeti szakemberektől.

Frissen kifejlődött bugavirágzat és levélzet 2023 októberében a Rókus utcában