Biodinamika – és ami mögötte van

Biodinamika – és ami mögötte van

Szünder Dezső

Úri hóbort vagy tudatosan választott, egyedi út? Van-e, és ha igen, mi a létjogosultsága hazánkban? A napjainkban sokat emlegetett „utolsó pillanatban vagyunk, hogy megmentsük a Földet” szlogen ad-e megfelelő választ a pesszimisták számára? Jobb-e a bio-, biodinamikus bor/élelmiszer a többinél? A biodinamika szó hallatán joggal merülhetnek fel kérdések többekben is. Egyelőre nincs válasz minden kérdésre (különösen megnyugtató), írásom végére sem ígérem a „mindenre tudom a megoldást” érzését. Célom, hogy az érdeklődő olvasónak segítsek eligazodni a biodinamika témájában.

Mi is a különbség a „bio” és a „biodinamikus” között? Napjaink embere az élelmiszer-termelés kapcsán olyan rendszert alakított ki magának, amely csak a saját érdekeit szolgálja. Tudatosan kezdett mesterséges szereket használni, hogy a gazdaságában található termékek minél előbb piacra kerülhessenek és előállításuk, termesztésük során minél inkább védve legyenek a kártevők ellen. Ezzel, bár végzetes kárt még nem okoztak, jót aligha tettek. Ehhez képest a „bio” módon gazdálkodó ember csupán azzal, hogy nem, vagy csak minimális permetszert, tartósítószert használ, hatalmas előrelépést tett egy egészségesebb, szebb világ felé. Az ilyen szemléletű ember úgy termeszt növényt, nevel állatot, hogy azt előre, gondosan megtervezi. Jól tudja ugyanis, hogy manapság milyen kihívásokkal kell szembenéznie: az időjárás szélsőségeinek ellensúlyozására nem használ mesterséges szereket, és ugyanúgy jár el a kártevőirtás és a nem kívánt élőlények távoltartása terén is. A harmadik „embertípus” biodinamikus módon gazdálkodik. Alacsony számuk nem véletlen: ez a gondolkodás, termelés hordozza magában a legnagyobb kockázatot, és még a biogazdálkodáshoz képest is jóval nagyobb elhivatottságot, türelmet, nem kevés szakértelmet igényel.

Ki gazdálkodik biodinamikusan? Nemrégiben egy beszélgetés során, némi iróniával úgy fogalmaztam: olyan ember, aki megengedheti magának. Ennyire egyszerűsítve ez persze nyilván nem igaz; aki azonban komolyan gondolja, annak a biztos anyagi háttér semmiképp sem árt hozzá.

A cikk további része csak online előfizetőink számára hozzáférhető!