„…erdők mezők, vad ligetek, hadd bújdossak ti bennetek…”

„…erdők mezők, vad ligetek, hadd bújdossak ti bennetek…”

Lex Orsolya

2023 áprilisában, a megszokott módon a Föld napján, immáron második alkalommal csalogatta ki közönségét a szabadba, s másodízben a Sugovica partjára a Formabontó természetfotó-kiállítás, melynek megálmodója Kammermann Péter tájegységi fővadász. Az első, általa életre hívott ilyen kiállítás 2019-ben volt. A kiállító fotósok közül többen már évek óta tagjai a „formabontók” közösségének: Willi Mónika, dr. Bleier Norbert, Molnár Attila, Schneider Viktor már rutinos kiállítóként volt jelen természetfotóival az idei alkalmon. Bakó Csaba helyét pedig ez évben Gombor Csaba vette át.

A megszokottól néhány dologban azonban eltért a 2023-as tárlat. Annak okán, hogy ebben az évben már afféle kisjubileumát ünnepelte a rendezvény, a fent említett, eddig talán zártnak tekinthető, fotós közösség nyitni szeretett volna a hozzájuk hasonló, a természet csodáiért rajongó s azokat fényképezőgépükkel megörökíteni vágyó társaik felé. Így azután a szervező pályázatot írt ki, melyre szép számmal érkezett is anyag. Végül 22 kiállító 50 fotója került ki a szokványosnak semmiképp nem tekinthető, ám e képeknek s a rendezvény céljának talán leginkább megfelelő helyszínre: a Sugovica sétányra.

A szervező, Kammermann Péter úgy véli, a kiállításon tapasztalt magas látogatószám azt bizonyítja, hogy jól sikerült kezdeményezésről van szó. A bajai közönség ugyan hozzá van szokva, hogy még a belvárosban is nap mint nap találkozhat a természettel, ám nem feltétlenül ilyen formában.

Az pedig, hogy egy kiállítást nem a megszokott módon, térben, falak zárt világában, hanem a szabad ég alatt, alkonyattól hajnalhasadásig bármikor megtekinthetünk, valóban izgalmas, közönségcsalogató és különleges dolog. Ily módon talán olyanokhoz is eljutnak e megkapó, keretbe zárt pillanatok, akik nem feltétlenül természet- vagy múzeumjárók.

Az ötletgazda azért érzi rendkívül alkalmasnak a Szentháromság tér Sugovica felőli oldalát egy természetfotókat bemutató kiállítás megrendezésére, mert ez a helyszín igazán bajai. Itt tökéletes harmóniában találkozik az épített környezet és a belvárosba bekanyarodó természetes víz. E sajátosság Baja csodás adottsága; a természetközeliség, a város közeli környezetében az árterek, természetes vizek, holtágak s a homoki erdők világa. S valóban… Bajáról nem kell messzire utaznia annak, aki szeretne a teremtett világ csodáiban részesülni. S e környezet remek terep lehet fotósok, természetjárók és természetjáró fotósok számára egyaránt.

A kiállított fotók esztétikai értéke tagadhatatlan, ami egyrészt a képek elkészítőinek, másrészt a természetnek magának köszönhető. Meglátni valamit és láttatni valahogyan ugyanezt… Átadni egy érzést, egy pillanatot oly módon, hogy mások is megélhessék… – ez a művészet egyik feladata és a kiállítás egyik célja. A „formabontók” kezdeményezése azonban nem csak ezt tűzi zászlajára évről évre! Újra és újra szeretnék felhívni a figyelmet a természet csodáira, a környezetvédelem fontosságára, formálni az emberek viszonyulását az őket körülvevő világhoz. S úgy hiszem, céljuk mindazokban megvalósul, akik a fölső korzón végigsétálva a fotók láttán azt érzik, hogy élni jó, a természet csoda, s bizony, mindannyian felelősek bolygónk élővilágáért. (A fotók online formában bármikor megtekinthetők a https://kiallitas.megmutatom.hu/ oldalon.)