2024. március

Cím Kép

10 év főszerkesztői munka mérlege

A közelgő húsvéti ünnep kapcsán Futó Béla piarista atya gondolatait olvashatják a feltámadás ünnepéhez kötődő egyházi szokásokról.

Húsvét hétfő jeles magyar hagyománya a lányok locsolása. A népszokás eredetéről, változatairól, a hozzá kapcsolódó versekről Lex Orsolya készített izgalmas összeállítást.

Városunk egyik legrégebbi köztéri műemléke a főtéri Szentháromság-szobor, amelynek eredetéről Kordé Nóra készített beszámolót a Baja köztéri szobrait bemutató sorozatunk legújabb részében.

Folytatjuk Eichhardt Sándor visszaemlékezéseinek közlését, a 2. részben szó esik az életfogytiglani börtönbüntetésének kiszabásáról, majd a váci börtönben eltöltött időszakának kezdetéről, közben a Rákosi-diktatúra módszereiről is megdöbbentő képet kapunk.

Az elmúlt év végén kapta meg a Baja Város Mestere kitüntető címet Cserba György látszerész mester, aki életpályájának számos érdekes fordulatáról is beszélt Sándor Boglárkának, aki átfogó portrét írt a városszerte köztiszteletben álló vállalkozóról.

Újabb fájdalmas veszteség érte a bajai egészségügyet: elhunyt dr. Pataki István, a Bajai Szent Rókus Kórház nyugalmazott infektológus főorvosa, aki ezen túl hosszú éveken át a Máltai Szeretetszolgálat vezetőjeként is tevékenykedett. Életútjának főbb állomásait Zalavári László foglalta össze.

Emesz Margit verse

Környékünk természeti kincse a földikutya (erről korábban írtunk már), ám nemrégiben szakemberek is számba vették az állományt. Vizsgálatukra Masa György is elkísérte őket, és azzal a szomorú tapasztalattal gazdagodott: a ritka állatfaj továbbra is veszélyeztetve van, és egyedszáma a védelem ellenére is csökkenni látszik.

Nőnaphoz közeledvén közöljük Székely Melinda ókortörténész a Bajai Honpolgár-estek keretében elhangzott előadásának írott változatát, amelyben az antik Rómában ismert női szerepekről esett szó. Ehhez gyakran mozaikok, síremlékek ábrázolásai és feliratok nyújtanak információkat.

Természetesen ezúttal sem maradunk Szünder-recept nélkül, gasztro-specialistánk az ún. mediterrán diétáról elmélkedik, és mindjárt két receptet is kínál, amelyekből olyan ételek készülhetnek, amelyek nemcsak egészségesek, de finomak is.

Csak oldalunkon olvashatják Sallai Géza egyetemi tanár gondolatait Szabó Áron kiállításáról.

Sarlós István forrásközlése a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság működésébe avat be.