Emléksorok dr. Pataki Istvánról

Emléksorok dr. Pataki Istvánról

Zalavári László

Életének 87. évében, rövid betegség után február 13-án elhunyt dr. Pataki István, a Bajai Szent Rókus Kórház nyugalmazott főorvosa. Orvos családból származott, édesapja és több testvére is a gyógyítói hivatást választotta. Diplomáját több mint 60 évvel ezelőtt szerezte meg, miután 1961. október 1-jén a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem jogelődje (a Budapesti Orvostudományi Egyetem) orvos doktorrá avatta.

Pontosan egy évre rá, fiatalon került a bajai kórházba, ahol nyugdíjazásáig, 2004 április 30-ig dolgozott. Az első években a belgyógyászati osztályon gyógyított, majd 1966-ban belgyógyászatból tett szakvizsgát. A belgyógyászati osztály mellett az infektológián is tevékenykedett, az akkor fertőző betegségek elnevezésű második szakvizsgáját 1973-ban tette le. Ezt követően néhány évet a Kórházi Rendelőintézeti egységében, járóbeteg szakellátásban dolgozott, illetve belgyógyászati szakrendelést folytatott.

14 évig volt a kórház higiénés főorvosa. Ez idő alatt többek között az akkoriban igen nagy egészségügyi kihívást jelentő, az intézmény ivóvízellátását jelentős mértékben biztosító fúrt kútvízből kiinduló dysenteria járvány leküzdését vezényelte le Simonyiné Versánszki Mária közegészségügyi és járványügyi felügyelővel együttműködve.

1988-ban sikeres pályázatának köszönhetően az intézményben a belgyógyászati osztály mellett akkor még működő fertőző osztály vezetője lett. Osztályvezető évei alatt 3 szakorvost képzett ki: dr. Uhercsák Gabriella, dr. Walter Ferenc és a kórházban ma is infektológusként dolgozó dr. Mészáros Endre szakvizsgázott nála. Az osztályon a fertőző betegségek elleni védőoltások révén ekkorra már kevesebb „klasszikus” fertőző beteget kezeltek, jellemezőbb volt az egyéb infekciós betegellátás. Olyan, akkoriban kevésbé észlelt kórképek kerültek diagnosztizálásra és ellátásra, mint pl. a Tularemia, Q-láz, Toxoplasmosis vagy Leptospirosis. Az Orvosi Hetilapban 1996-ban megjelent a dr. Pataki István– dr. Mészáros Endre szerzőpáros tanulmánya a papagájkórról, egy madarak (esetükben galambok) által közvetített bakteriális fertőzésről, amely tüdőgyulladást okoz. Azon év végére a szigorú elkülönítést igénylő fertőző betegségek csökkenésével és az önállóan működő krónikus belgyógyászati osztály létrejöttével a fertőző osztály megszűnt, az ellátás, a főorvos úr szakmai tevékenysége innentől nyugdíjazásáig az infektológiai szakrendelés keretében folytatódott. Nyugállományba vonulása után rövid ideig a bajai véradó állomás munkáját segítette.

A főorvos úr végig aktív életet élt, nagyon sokáig – amíg egészségi állapota engedte – pingpongozott, emellett az utóbbi időben az általa nagyon kedvelt kertészkedést is visszafogottabban művelte. A társasági élettel azért nem hagyott fel, eljárt barátaihoz kártyázni. Felesége, dr. Bakos Gabriella gyermekgyógyász vele együtt lett gyémántdiplomás; egyetemi éveik óta, több mint 60 évig voltak társai egymásnak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportja 1991. április 21-én alakult meg Pataki főorvos úr vezetésével, azóta végzi a máltai szellemben, azaz a hit védelmében és a rászorultakat megsegítve tevékenységét. Évtizedeken keresztül vezette a Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportját. Nagyon vidám, jó humorú, segítőkész, empatikus személyiség volt, a máltai tagság is kedvelte. Mindig fontos volt számára a helyi csoport működése, hiszen saját gyermekének tekintette, minden helyi, régiós és országos máltai eseményükön részt vett, az utóbbi években ez már a helyi programokra korlátozódott. Jó kapcsolatrendszerrel rendelkezett, emellett a lelki élet is mindig közel állt hozzá, vallását rendszeresen gyakorolta. Alapító társaival együtt mindig segítették utódai, Bohacsek Lászlóné, majd Maros Beáta munkáját, ötleteiket megosztották és tapasztalataikról többször meséltek nekik.

Az elmúlt évtizedekben számtalan szervezetet, szociális intézményt illetve személyeket is támogattak, többek között a nagycsaládosokat, rászorulókat is. Jellemző manapság is, hogy karácsony, húsvét előtt az egyik nagyáruházban gyűjtenek élelmiszer-adományokat. Mindig is fontos volt számukra a Speciális Szakiskola tanulóinak rendszeres támogatása. Egy időben ők biztosították a szombat-vasárnapi gyermekétkeztetést a kórházban, melynek során mintegy 30, leginkább rászoruló bajai gyermek ebédjéről gondoskodtak. A németországi segélyszervezet, az Osteuropa Hilfe jóvoltából a bajai kórházat is igen intenzíven segítették, az intézménynek juttatott adományok között voltak kórházi ágyak, elektromos ágyak, éjjeliszekrények, bútorzatok, függönyök, vizsgáló és gyógyító asztalok, szekrények, valamint székek is. (A helyi segítségnyújtáson túl időnként a Vajdaságba is szállítottak kórházi berendezési tárgyakat.) Különböző segédeszközök (rokkantkocsi, mankó, járóka, betegápolásra használt ágy) kölcsönzésével támogatták a mozgáskorlátozottakat is.

Halálával a bajai egészségügy fontos alakja távozott közülünk. Nyugodjék békében!