2023. április

Cím Kép

A nagyhét, húsvét kapcsán Bán Béla református lelkész osztja meg aktuális gondolatait olvasóinkkal.

A magyar holokauszt áldozatainak emléknapja (április 16.) kapcsán közöljük Mayer János tanulmányát a sport és a magyar holokauszt kapcsolatáról. Az első részben magyar olimpikonok tragédiáját idézzük fel. .

Folytatódik Baja köztéri szobrait bemutató sorozatunk, amelynek keretében Telcs Ede Hüvelyk Matyi-szobrának történetét mutatja be N. Kovács Zita írása.

B. Horváth Istvánnak az itt olvasható mellett több verse olvasható nyomtatott lapszámunkban.

A tavasz egyik hírnöke a tarka sáfrány, amelynek egyik legnagyobb hazai állománya Bajai környékén él. A védett növényt és élőhelyét Tamás Ádám mutatja be.

Befejező részéhez érkezett Kurityák Mihály írása a posta bajai történetéről. A 3. rész az 1950 óta eltelt időszak eseményein tekint végig.

200 éve született gróf Andrássy Gyula, a dualizmus korának első magyar miniszterelnöke. Születésének centenáriumáról száz éve is megemlékeztek, és ennek bajai vonatkozásait ismerteti Sarlós István forrásközlése.

A Mesélő bajai sírkövek sorozat legújabb darabjában Jász Anikó Ferdinánd Lajos hajóépítő mérnöknek a Rókus temetőben található síremlékét mutatja be. A mérnök egyebek mellett a Monarchia tragikus véget ért csatahajójának, a Szent Istvánnak a tervezésében is részt vett.

Talán kevesen tudják, de Baján él egy viszonylag új sportág, a gyorstollaslabda (crossminton) 40+ korosztályos világranglistájának 2. helyezettje, aki mellesleg egy román bányászvárosból indulva lett sikeres informatikus és városunk egyik keresztény gyülekezetének lelkésze. Tutuc Dániellel (a képen balra) Sándor Boglárka készített interjút.

Nebojszki László legújabb írása (Négy évszak Baján és környékén) környékünk néhány kevésbé ismert természeti értékét mutatja be.

A hagymás rostélyos jól ismert étel ugyan, de Szünder Dezső írásából azt is meg lehet tudni, hogy ennek elkészítésébe is belevihetünk némi újítást.