2023. november

Cím Kép

Mayer Jánosnak a bajai mozi újjáélesztési törekvése kapcsán felmerült gondolatai.

Gergely Józsefné Békei Irén hagyatékából idézzük fel a Gyalogszerrel 1945-ben c. megemlékezést, amely a 2. világháború utáni újrakezdés nehézségeit mutatja be.

Immár 15 éve szerveződik a Rezét Kupa városismereti verseny, amely felnőttek és diákok számára nyújt tartalmas szórakozást és ismereteket. Masa György, Husti Hanga és Gyenis Márkó riportjából a program történetéről és az idei tapasztalatokról is sokat meg lehet tudni.

Második, befejező részével folytatjuk Kordé Nóra írását a Sauerborn család történetéről és életmódjáról.

A bajai települési értéktár-bizottság elnöke, Trázer Ágnes arról számol be írásában, hogy több ismeretterjesztő kisfilm készült a közelmúltban Bács-Kiskun megye hungarikumairól, amelyeket olvasóink figyelmébe ajánlunk.

Az elmúlt időszakban tapasztalható enyhe idő jelensége volt a vadgesztenye másodvirágzása, de Nebojszki László írása arra is figyelmeztet, hogy a növények korábban kevésbé ismert veszélyeknek is ki vannak téve.
D:\05\Kepek\20231003 Gesztenyeviragzas\P1330156.JPG

Ebben a hónapban egy nagyinterjú keretében közelebbről is megismerhetik Keresztes Józsefet, a III. Béla Gimnázium és az MNÁMK egykori tanárát, a Szent László ÁMK és a Mélykúti Szent Tamás Általános Iskola korábbi igazgatóját, akivel Mayer János beszélgetett.

Szünder Dezső kollégánk a közelmúltban díjat nyert a biodinamikus gazdálkodásról szóló írásával, amely sokakat gondolkodásra késztethet.

Októberben hunyt el a magyar motorosok doyenje, a tűzpiros Ducatik szerelmese, Bálind Mátyás. Alakját Tölgyesi Márk tisztelgő írásával mi is felidézzük.

Fájdalmasan korán kellett elbúcsúznunk Jánosi Lászlótól, az ének-zenei általános iskola pedagógusától. A szeptemberben elhunyt csupaszív tanítóról kollégája, Radváné Bartos Erzsébet emlékezik meg.

2022-ben volt a Bajai Honpolgár-estek vendége Milbacher Róbert irodalomtörténész, aki Petőfi apakomplexusairól (azaz édesapjához és "szellemi atyjához", Vörösmarty Mihályhoz fűződő viszonyáról) tartott előadást. Ennek foglalatát olvashatják novemberben.

Sarlós István legújabb forrásközlésében az 1903-as Rákóczi-emlékévbe repíti vissza olvasót. Akkor bajai delegáció is képviseltette magát a jórészt felvidéki eseményeken.

Kockás abrosz rovatunk gazdája, Szünder Dezső ezúttal nem ételrecepttel kápráztatja el az olvasót, hanem arról mesél, hogyan lehet otthon növényi alapanyagokból olyan ételízesítőt készíteni, amely még a legendás Vegetánál is finomabb...