A 65 éves Duna Fotóklub Egyesület képeihez

A 65 éves Duna Fotóklub Egyesület képeihez

Kellnerné Felső Sára

E lapszámunk címlapját, valamint középső oldalait a bajai Duna Fotóklub Egyesület fényképeit díszítik. Az egyesület elődje, a Bajai Fotókör 1958-ban alakult meg, tehát 2023-ban ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. Ennek apropóján 2023 decemberében két kiadványuk is készült: A Metszet ’23 – Jelenünkben a múltunk c. könyvben az egyesület rövid történetét, valamint a jelenlegi klubtagokat ismerhetik meg az olvasók, míg Bajai galéria című összeállításukban bajai képekben lehet gyönyörködni. Lapunkban ez utóbbi, illetve vajdasági témájú képeikből láthatnak válogatást. Az alábbiakban a fotóklub vezetőjének ünnepi gondolatait olvashatják.

Azon ritka közösség vagyunk, ahol a közös érdeklődés mellett barátságok szövődnek, eltűnnek a korhatárok, az egymás iránti tisztelet mégis megmarad. Ezt nagyon jónak és követendőnek tartom, mert a siker záloga a közösség összetartó erejében, azaz bennünk van!

Jelenlegi tagságunk 34 fő, és a névsor mely várhatóan bővülni fog az idei évben is. Tagjaink közül többen rendelkeznek FIAP- és MAFOSZ-kitüntetéssel, diplomával. Kitüntetett Az Év Fotográfusai vannak sorainkban, és vannak tagjaink a Magyar Fotóművészek Világszövetségében is. Egyesületünk 2018 óta minden évben dobogóra állhatott Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja Kitüntető címért folytatott versenyben. A bajai Duna Fotóklub Egyesület mind egyénileg, mind csoportosan jelen van és helytáll a nemzetközi porondon is. A siker kulcsa a csapatmunka, az egység, illetve a közös, jó fotók.

Szeretünk fényképezni, és igyekszünk is minél többet, akár egyénileg akár csoportosan. Sokfélék, színesek vagyunk, nagy érdeklődési körrel. A Duna Fotóklub Egyesület számára fontos Baja és a Gemenc természeti szépségeinek megörökítése, kulturális értékeinek, szokásainak bemutatása. Mindemellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy feltérképezzük a határainkon túl is fellelhető és megőrzött kulturális értékeket, hagyományokat, szokásokat, a még fennmaradt épített környezetet, annak különleges hangulatát.

Az idei évben a Duna Fotóklub Egyesület 15 tagja utazott a Vajdaságba, és elhozhatta a közönségnek a Bácskában fellelhető és őrzött örökség egy-egy apró töredékét. Mindezt az a MMA A Kárpát-medence felfedezése fotós szemmel c., 2023-as pályázatának, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetjük.

Fotóinkkal próbáljuk megmutatni a stílusunkat, az érzéseinket; azt, hogy kik is vagyunk, s milyennek látjuk a világot. Egy-egy fotó, a jól elkapott pillanat, egy apró részlet, nem csak emlék. Az elkészült képben a lélek mutatkozik meg, amely képes arra, hogy érzelmeinket felidézze, másokban is gondolatokat indítson el, érzelmeket váltson ki belőlük. Ettől olyan szép és izgalmas a fényképezés.

Bajai galéria

Vajdasági galéria