Néhány szó Karácsonyanyó adventi meséihez

Néhány szó Karácsonyanyó adventi meséihez

M. J.

Dr. Farkas Anikó 2022 szeptemberéig a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Növénytani Tanszékének docenseként publikált sokat. Hercegszántói származásúként a határmente természeti kincsei és a sokszínű kultúra máig meghatározó életpályáján. A bajai III. Béla Gimnáziumban érettségizett – még Szerletics Anikó születési néven –, régiónkhoz máig is sok szállal kötődik.

Aktív kutatói, oktatói, szakfordítói pályafutása mellett egyéb, számára kedves és kreatív tevékenységekkel is foglalkozott, többek között gyermekmesék írásába fogott. Az általa megteremtett Karácsonyanyó piros csuklyás jelmezét felöltve tantermekbe és otthonokba is kész elvinni az adventi hangulatot.

Ki is az a Karácsonyanyó? „Magam sem tudom, mikor születtem… Mióta az eszemet tudom, Mikulás és az angyalok munkáját segítem.” Az Északi Sarkkörön innen, de a viharos pusztákon túl… Karácsonyanyó születési helye és ideje ismeretlen, de az biztos, hogy jó kapcsolatokat ápol a magasabb körökkel (úgymint a Mikulás meg az angyalkák). Rendszeresen alkalmaz kis manókat, akik körülötte sertepertélnek…

Az inspiráció egyik forrását a mindig is benne rejlő irodalmi érdeklődése adta. Másrészt lányainak kezdett szabadon mesélni, de aztán egyre szélesebb közönséggel tudta megismertetni a tanulságos történeteket. A szóban előadott mesékből azok születésekor blog, majd saját felolvasást és szerkesztést követően karácsonyi hangulatelemekkel színesített CD-n megörökített felvétel készült. Évek teltek el, mígnem 2020 novemberében megjelent a könyv is (Karácsonyanyó adventi meséi – Mesék Kicsiknek és Nagyoknak advent négy hetére), amelyben a szerző a karácsonyi várakozás négy hetére egy-egy mesét kínál az olvasóknak.

A cikk további része csak újságunkban és online előfizetőink számára hozzáférhető!