2023. január-február

Cím Kép

A közelmúlt kitüntetettjeinek listája. Szeretettel gratulálunk!

Kerek évfordulóját ünnepelte postaszolgáltatás Baján az elmúlt év végén. Kurityák Mihály írásának első része ennek apropóján tekint végig a bajai posta első évszázadának történetén.

Nagy sikerű előadása volt a Bajai Honpolgár-esteknek Szakály Sándor fellépése 2022 októberében, amely Magyarország második világháborúba való belépését elemezte. Az előadás szerkesztett változatát most olvashatják.

Az elmúlt év végén részesült Baja Város Kultúrájáért kitüntetésben dr. Géczyné Pethes Eleonóra, a Liszt AMI zenepedagógusa, akivel Sándor Boglárka készített interjút.

Az elmúlt hónapokban olvashatták Pencz Rudolf írásait a tokajiról és a sherryről, az édes borok királyairól. A cikksorozathoz csatolt kiegészítésben a tokaji olasz, osztrák, német és romániai "rokonait" mutatja be.

Decemberben hunyt el dr. Szentjóbi Szabó Tibor pedagógus, a Tóth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskola korábbi igazgatója, aki egykor a bajai városvédő egyesület elnöke és lapunknak is visszatérő szerzője volt. Emlékét a jogutód intézmény, a Szent László ÁMK mai vezetője, Hajdók Róbert idézi fel írásában

Környékünk különleges növénye a pécsvidéki aszat.

Ebben a hónapban olvashatnak interjút Striegl Istvánnal, aki ebben az évben lesz 80 éves, és nemcsak garai sváb származására, sok évtizeded tanári és idegenvezetői pályafutására lehet büszke, hanem némely különleges hobbijára is. (A nyugdíjas pedagógussal Zalavári László beszélgetett.)

Novemberben volt a Bajai Honpolgár-estek vendége a bajai származású Karsai Krisztina büntetőjogász professzor, aki az embercsempészet ügyét vizsgálta meg a jog szempontjából. Mondandójának velejét most lapunkban is olvashatják.

Az elmúlt év végén monográfia jelent meg Tataháza történetéről. A kiadványt Sarlós István ismerteti.

Gergelyné Békei Irén hagyatékából származik e számban megjelenő írása, amelyben a kiváló irodalomtörténészhez, a Baján is megforduló Czine Mihályhoz fűződő emlékeit idézi fel.

A Szabad Európa Rádió gyűjteményében maradt fenn az a dokumentum, amely a 2. világháború után, az egykori dunai flottilla utódaként újjászervezett folyamőrség bajai gyakorlatáról az 1950-es évek elején. A kordokumentumnak sem utolsó beszámolót Mayer János ismerteti.

Jász Anikó idén is összeállította az előző év tartalommutatóját