2023. július-augusztus

Cím Kép

Mayer János gondolatai a bajai halfőző ünnepély és egy csehországi heavy metal-fesztivál kapcsán.

Ma a bajaiak többsége legfeljebb a róla elnevezett utca révén hallott Dankó Gáborról, pedig valaha kora egyik legnevesebb cigányprímása volt. Életének Petz Gábor nézett utána, és igencsak meglepő dolgokra bukkant.

A Sugovica a 20. század 20-as éveitől vált igazán a belváros részévé, és Baja jelentőségét a folyamőrség jelenléte is emelte. Mindezek miatt a vízi közlekedés szabályozását is meg kellett tenni, amint azt Sarlós István forrásközlése is megmutatja.

Baja köztéri szobrait ismertető sorozatunk legújabb részében Kordé Nóra a Szent Flórián-szobor történetébe avatja be az olvasókat.

A közelmúltban, életének 91. évében hunyt el Moretti Gemma könyvtáros, bajai költő, akinek alakját és költészetét egykori kollégája, dr. Michna Ottóné Ablonczy Ágnes idézi fel.

Folytatódik Rainer Róbert folyamőr tiszt 2. világháborús naplójának közlése, amelynek főbb eseményei városunkhoz és környékünkhöz kötődnek.

80 évvel ezelőtt, 1943 nyarán zajlott a 2. világháború egyik legfontosabb ütközete, a keleti frontot végleg eldöntő kurszki csata. Kenyeres Zsolt kétrészes írásában a legújabb szakirodalom alapján elemzi az ütközet történetét.

A klímaváltozás hatásait nap mint nap tapasztaljuk. Fekete Árpád, az NKE oktatója azonban adatokkal is szemlélteti, miként érinti a folyamat Baja környékét, és ezek alapján mire számíthatunk a jövőben.

Januárban volt a Bajai Honpolgár-estek vendége Türk Attila régész, aki a magyar őstörténet régészeti vonatkozásait taglalta előadásában. Ennek rövid foglalatát olvashatják cikkében.

Albert Sándor áprilisban tartott nagy sikerű előadást a Bajai Honpolgár-estek keretében a fordítások nehézségeiről. Mostani írásában ehhez kapcsolódva mutat rá a gépi és emberi fordítás különbségeire és a fordítói munka fejlődésére.

Lapunk középső oldalain galériát közlünk a Föld napja alkalmából a Sugovica-sétányon rendezett természetfotó-kiállítás képeiből. Az anyaghoz Lex Orsolya írt bevezetőt.

Ebben a hónapban a III. Béla Gimnázium frissen nyugalomba vonult matematika-fizika szakos tanárával, dr. Szkladányi Andrással készült interjú, aki kutatrói pályájáról, sportszeretetéről is mesélt Mayer Jánosnak, de arról is, hogyan lehet egy kőbányai fiúból igazi bajai.

Vaskút környékének jellegzetes jelenségei az ún. "kunhalmok", amelyeknek története valójában a 13. századnál is jóval régebbre nyúlik vissza. Masa György alaposan utánajárt mindennek, és még azt is megírta, hogyan hatott jelenlétük a környék élővilágára.

Az Oroszlán utca sarkán álló épület ma is sajátos jelenség, de azt talán kevesen tudják róla, hogy megépülése idején szülészeti magánszanatórium működött benne. Sarlós István írása ennek történetét dolgozza fel kortárs források alapján.

Szerkesztőségünk az Összefogás a Bajai Cicákért Egyesülettel karöltve irodalmi pályázatot hirdetett „A világ: cica” címmel. A pályázat díjnyertes alkotásainak nagy részét e lapszámunkban olvashatják. A versekhez és novellákhoz Sipos Loránd készített grafikákat.

Gergelyné Békei Irén hagyatékából származik a Maris c. írás, amely a 2. világhjáború utáni időszakba repít vissza minket a személyes emlékezet segítségével.

A nagybaracskai Bajkó Bence még nagyon fiatal ember, de olyasmivel foglalkozik (népi viseletek majdnem autentikus színezésével és készítésével), amivel igen kevesen. Az ifjú népművészt Lex Orsolya mutatja be.

Aki manapság iskolába jár, mind találkozhatott a tanulói kompetenciaméréssel. De mit lehet levonni a mérések eredményeiből? Koltói Lilla, a KRE adjunktusa erről tartott előadást a Bajai Honpolgár-estek keretében, és ennek néhány aspektusát írott formában is megosztja az olvasóval.

Némi bajai és környéki vonatkozással is bír Pálinkás Szilvia egy család olykor igencsak terhelt múltját feldolgozó könyve, amelyet Sándor Boglárka mutat be recenziójába

Ha már unjuk a lecsót, de valami hasonlót szeretnénk enni a nyáron, akkor érdemes lehet kipróbálni az olasz eredetű caponatát, amelynek elkészítésbe Szünder Dezső mindenkit beavat.

Immár 24. alkalommal adták át a Kunszt József-díjat.Az idei évi díjazottak között volt Keresztes József is.